Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi


Arp, rezonatörün, tellerin oluşturduğu düzenleme yaklaşık ya da tam dik olduğu telli çalgıdır. Her teli ayrı bir nota vermektedir. Kısadan uzuna doğru sıralanan tellerin boyu, perdelerin tizden pese doğru sıralanışına denk düşmektedir.
Rezonatör genellikle ağaçtan ya da deridendir. Yay ya da kemerli arplarda, sap gövdeden çıkarak gövde ile bir kavis oluşturmaktadır. Köşeli arplarda gövde ve sap arasında bir açı olacak biçimde oturtulur ve tellerin gerilimine destek sağlayan bir sütun veya ön dike ile birbirine bağlanır.
Ön dikmesi olmayan arplarda teller daha az gerildiğinden, bunların sesi çerçeveli arplardan daha düşük perdelidir. Çift yönlü işleyen modern pedallı arplarda, eski arpların temel yapısı ve sesi, tam bir kromatik dizi sağlamaya yarayan karmaşık bir mekanizma ile bütünleştirilmiştir.

Arp Tarihçesi

Eski Yunan ve Roma’da ender görünmekle birlikte ilkçağın Akdeniz ve Ortadoğu uygarlıklarında yaygın biçimde kullanılmıştır. Mısır ve Mezopotamya’da İ.Ö. y.3000’den kalma arp tasvirleri bulunmaktadır. Mezopotamya’da yatay çalınan arplarda bulunmaktadır.
Bu durumda çalgıcı, arpı, teller kendisine gelecek şekilde yerleştirir ve mızrap ile çalar. Hindistan’da İ.S 800’lerde dahi hala betimlerine rastlanan yatay arpların, Ortadoğu’da 600 dolaylarında ortadan kalktığı anlaşılmaktadır.
Yine aynı tariihlerde Ortadoğu’da unutulmaya yüz tutan kemerli arplar, günümüzde Afrika’da, Myanmar’da ve birkaç uzak bölgede hala kullanılmaktadır. Güney Amerika’da halk arasında kullanılan arplar, hala bu türün ilk özelliklerini korumaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi