Akort Nedir? Nasıl Yapılır?


Birbirinden farklı çok fazla enstrüman bulunur ve bu enstrümanlarından birbirinden farklı akordları vardır. Bir enstrümanın akordunu yapabilmek için, o enstrümanın akord düzenini bilmek gerekir. Herkes akor ve akordu birbirine karıştırır. Akor en az üç sesin aynı anda çalınmasıdır. Akort ise, Enstrümanların doğru bir şekilde ses çıkarması için yapılan ayara denir. Akordu doğru yapılmamış bir cihazın, sesinin doğru bir şekilde vermesi beklenemez. Doğru şekilde yapılan akord ayarı, enstrümanın sesini en iyi şekilde vermesini sağlar. Akort ayarının doğru bir şekilde yapılmamış olması,  kötü sesler çıkmasına sebep olabilir.
Akordu Doğru Yapılmayan Bir Enstrüman Zarar Görür Mü?
Doğru yapılmamış akort ayarı, hem kulağınıza hem de enstrümanınıza zarar verebilir. Bunun önüne geçebilmek adına akord ayarı yapmak son derece önemlidir. Akordunuzu enstrümanınızın özelliğine göre yapmanız gerekir. Enstrümanların akordu bir çok sebepten dolayı bozulabilir. Önemli olan bunu gözlemleyebilmeniz ve akordunuzu doğru bir şekle getirmenizdir. Gitarın akordu farklı, udun akordu farklı, kemençenin akordu farklıdır. Hepsi bir düzene göre yapılmalıdır. Akort düzeni bilinmiyorsa bunu internetten ya da bilen kişilerden öğrenmek gerekir.
Akort Ayarı Neden Bozulur?
Enstrümanlar kendi kaplarında saklandığı takdirde akort ayarları çok sık bozulmaz. Eğer ki enstrüman kabının dışında ve sıcak bir ortamda tutuluyorsa o halde de enstrümanın akordu bozulabilir. Bunun sebebi de nemin akort burgularını attırmasından dolayıdır. Sıcak ortamlardan soğuk ortamlara geçişlerde de enstrümanın akort ayarları bozulabilir. Vurma ya da çarpma gibi durumlar da yine enstrümanın akordunun bozulmasındaki önemli nedenlerdendir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi