Çello Nedir ve Nasıl Çalınır?

Çello, 16. Yüzyılın başlarında Fransa'da ortaya çıkmaya başlamış olan bir çalgı türüdür. Kadın vücudunu anımsatan bir görüntüye sahiptir. Çello ebatlarından kaynaklı olarak bacak arasına alınır ve bu şekilde çalınır.
Çellonun orta kısmında F harfini anımsatan iki adet ses deliği bulunmaktadır. Bayanlara daha çok yakışan bir enstrümandır. Birçok ünlü müzisyen çellonun sesisin insan sesine en yakın ses olduğunu söylemektedir.
Belli başlı örneklerine ise 16. yüzyılda rastlamak mümkündür. Ortaya çıktığı günlerde orkestralarda bas seslerinin yanına desteklemek amaçlı kullanılmıştır. Kendi başına kabul görmesi ise 18. Yüzyılın başlarında gerçekleşmiş ve oldukça büyük bir çalgı olmasından dolayı bir keman, bir saz gibi müzik aletlerinin niteliğini asla taşımamıştır.
Çelloyu ilk olarak Andrea Amati piyasaya sürmüştür. Luigi Boccherini ve Andrea Amati gibi ünlü besteciler sadece çello adına süitler hazırlayarak müzisyenlere sunmuşlar ve çellonun popüler olmasına destek sağlamışlardır. Bundan sonra ise kendi başına bir çalgı aleti olmayı başarmış ve orkestralarda bas sese destek olmayı bırakmıştır.

Çalınış Şekli ve Akort Edilmesi

Çellonun çalınmasında başparmak hariç tüm parmaklar kullanılmaktadır. Başparmak dışarıda kalır ve kullanmak isteyen kişiyi fazlasıyla zorlamaktadır. Bütün müzik aletlerinde olduğu gibi çellonun da doğru şekilde çalınması için akort'unun yapılması gereklidir.
Dört adet telden oluşan çellonun akort'unun en düzgün şekilde yapılabilmesi için karar sesi verebilecek olan bir enstrümana ya da alete ihtiyaç duyulmaktadır.
Aletin akort'unun yapılması için doğru akordu bulunan bir alet veya piyano kullanılabilir fakat, son zamanlarda tuner ismi ile piyasalarda yer alan akort aletleri ve uygulamaları daha çok tercih edilmektedir.
Diğer telli çalgılarda olduğu gibi çelloda da akort işlemleri kulak adı verilen özel kısımdan gerçekleştirilmektedir. Farklı olan tek nota, ince akort ayarının yapılmasında bu enstrümana özel olan ve Fix ismi verilen metal parçaların kullanılmasıdır.
Çelloda kullanılan parmaklar siyah bölgelerin üzerinde bulunmalıdır, bu bölgeye ise tuşa adı verilir. Seslerin daha sağlıklı ve net çıkması adına Arşe'nin doğru ve sağlam bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
Arşe; her iki uçtan gerilmiş olan ve ve oldukça da sert bir yaydır. Gitar olan pena ne ise çello da olan Arşe'de aynıdır. Klasik gitarlarda uygulanan arpej olayı çelloda da uygulanmaktadır.
Çello çalma konusunda sadece müzik kulağının olması yeterli olmaz, müzik kulağının olması işin sadece yüzde ellilik kısmını tamamlar. Asıl önemli olan düzenli bir şekilde bu müzik aleti ile çalışmak ve müzik aletine düzenli bir şekilde vakit ayırmaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi