Geçmişten Günümüze Türk Halk Müziği



Türk Halk Müziği geçmişten günümüze kadar gelen Türk kültürünün en önemli parçalarından bir tanesidir. Anadolu coğrafyasında ortaya çıkmış ve gelişim göstermiştir. Türk Halk müziği sözlü ve sözsüz olarak ikiye ayrılmaktadır. Sözlü olanlar sözlü Türk geleneğinin bir parçası olarak dilden dile söylenmiş türkülerdir. Söz yazarları bilinen türkülerle beraber anonim özelliklere sahip olan türküler de bulunmaktadır. Günümüzde hala farklı sanatçılar tarafından çalınıp söylenmeye devam eden binlerce Türk Halk Müziği türküleri bulunmaktadır. Sözsüz Türk halk müziği eserleri ise ezgi olarak adlandırılan müzik türleridir. Zaman içerisinde bazı ezgiler söz yazarları tarafından söz yazılarak da dinletilmiştir. Günümüz de yine müzisyenler tarafından icra edilmeye devam eden müziklerdir.
Türk Halk Müziği Anadolu coğrafyasında, halkın içinde gelişim gösteren eserler olduğu için halk müziği adını almıştır. Bununla beraber halkın bütün kesimleri tarafından söylenmiş zevkle icra edilmiş ve dinlenmiş eserlerdir.  Günümüzde hemen hemen herkes tarafından sevilerek dinlenen Türk Halk Müziği eserleri popüler şarkıcılar tarafında tekrar söylenerek dinleyicilere sunulmaktadır. Bu sayede geleneğin devam etmesi sağlanırken müziğe farklı bakış açıları da getirilmektedir.
Eski Türk geleneğinin bir ürünü olan türküler ezgilerin üzerine çeşitli halk şiirlerinin söylenmesi le ortaya çıkmıştır. Eski Türk kültürü özelliklerini taşıyan bu eserler kahramanlık, vatan millet sevgisi, doğa sevgisi, aşk, güzellik, sevda gibi birçok konuda çalınıp söylenmiştir. Genellikle saz, bağlama eşliğinde söylenen türküler birçok sanatçı tarafından temsil edilmiş geniş halk kitleleri tarafından da dinlemiştir.
Türk halk müziği eserlerinde bağlamanın dışında, ud, keman, santuri, lut, arp, lir, flüt, buziki gibi çalgılar da kullanılmaktadır. Toplu sesler eşliğinde söylendiği gibi tek bir çalgı ile de söylenebilmektedir. Türk sözlü kültürünün en önemli parçası ve temsil ögelerinden bir tanesi olan türküler günümüz yüzyılında da söylenmeye ve dinlenmeye devam eden köklü bir müzik türüdür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi