Piyano Nedir ve Nasıl Çalınır?




Piyano telli ve tuşlu bir müzik aletidir. Tuşlara basıldığında çekice benzer bir mekanizma tellere vurarak sesin çıkmasını sağlar. Piyano geniş bir ses aralığına sahiptir. Buda ona eşsizlik katmaktadır. Piyano ilk olarak 1711 yılında İtalya’nın Floransa şehrinde Cristofori tarafından yapılmıştır. 

İtalyanca hafif ve güçlü anlamına gelen ‘ piano e forte’ birleşmesi sonucu meydana gelen pianoforte olarak değişmiştir. Sonraki dönemlerde kısaltılarak piyano ismini almıştır. Uzun yıllar geliştirilmesi adına büyük çabalar sarf edilen piyano 1770 yılında Muzio Clementi trafından piyano üzerinden bir eser yazmıştır. Piyano yapısı nedeniyle çok donanımlı bir müzik aletidir. Klasik ve caz müzikte sıklıkla kullanılır. Piyano çeşitleri vardır. Bu çeşitler çıkardığı ses bakımında farklı isimler almıştır. 

Modern Piyano
 Modern piyanonun ses aralığı la’dan do’ya kadar 7 oktav bir minör ökçüyü kapsamaktadır. Piyanonun tuşunu sert olmasının sebepleri çok araştırılmıştır. Üretim yapan fabrikalar piyanistin parmaklarını yorulmaması, hafif ve yumuşak olmaması için çokça uğraştılar. 

Konsol Piyano
 Tellerin dikey olarak bağlanıldığı dikdörtgen ya da kare şeklinde ayakta duran ses tahtasının güvenli

olması amacıyla genellikle duvara yakın tutulur. Bu yüzden duvar piyanosu da denilmektedir. Piyano çalmak diğer müzik aletlerine göre daha keyiflidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi