Klarnet Nedir? Tarihçesi

Klarnet ya da bilinen diğer adı ile Gırnata, sert ve dayanıklı ağaçlardan genellikle de abanoz ağacından yapılan üflemeli bir çalgı türüdür. Klarnet ağızlık (bek), fıçı (barel), üst gövde, alt gövde ve kalak (pavillon) olarak beş parçanın birleşiminden oluşmaktadır.
Gövdesi silindir biiminde olan klarnetin kalak bölümü obuanın kalağına oranla daha geniştir. Dikkatli bir şekilde yontulup biçimlendirilen bu kamış parçası, ağızlık üzerine takılmaktadır. Çalan kişinin nefesi ile titreşime geçirilen kamış, boru içindeki havayı titreşime geçirerek ses elde edilmesini sağlamaktadır. Çalıcının sol eli yukarıda, sağ eli ise aşağıda olmak üzere az bir eğim ile yere doğru tutulur.
Flüt ve obuada olduğu gibi, klarnetin gövdesinde de ses deliklerini açmaya ve kapatmaya yarayan metal bir mekanizma bulunmaktadır. 1840’lı yıllarda “Boehm sistemi” flüte uygulandıktan sonra, Paris konservatuarı öğretim üyesi ve klarnetçi Kolse, bu sistemin klarnete de uygun olduğunu görerek Boehm sistemini klarnete uygulamıştır.

Klarnetin Tarihçesi

19. Yüzyılda Şalümo adı ile orkestralarda icra edilen bu nefesli saz klarnetin atası olarak bilinmektedir. Fransızcadan gelen bu isim nefesli sazların genel adıdır. Aynı yüzyılda Denner adlı çalgı yapım ustası Şalümo’yu geliştirerek bugünkü sisteme doğru ilk adımı atmıştır.
18. Yüzyılda keşfedilen enstrümanın orkestraya dahil edilmesi 1750 yılında olmuştur. 1800’lü yıllarda klarnetin oda orkestralarında yaygınlaşmasında Mozart’ın rolünün büyük olduğu söylenmektedir. 1812 yılında Paris Konservatuarında öğretim üyesi olan Ivan Müler klarnete farklı mekanikler eklemiştir.
Müller’in 13 tuşlu hale getirmiş olduğu enstrüman Denner’in sistemine göre daha karmaşıktır. 1840 yılında ses sitemleri için metal tuş mekanizması flüt ve obuada olduğu gibi klarnette de kullanılmıştır. 1900-1925 yılları arasında ise klarnet artık radyo ve stüdyo kayıtlarında önemli bir yer tutmaya başlamıştır
Klarnet Türleri
Çok kalabalık bir ailesi olan klarnete benzer birçok türden oluşmaktadır.
  •  Yazılan notaların küçük ince sesini duyuran Mi bemol küçük klarnet
  •  Yazılan notanın aynısını duyuran Re küçük klarnet,Do klarnet
  • Yazılan notanın büyük ikili kalın sesini duyuran Si bemol klarnet
  • Yazılan notanın küçük üçlü kalın sesini duyuran La klarnet
  • Yazılan notanın beşli kalın sesini duyuran Fa basset horn
  • Yazılan notanın büyük altılı kalın sesini duyuran Mibemolalto klarnet
  • Yazılan notanın büyük dokuzlu kalın sesini duyuran Si bemol basklarnet
  • Yazılı notanın 1 oktav ve küçük üçlü kalın sesini duyuran La basklarnet
  • Yazılı sesin 2 oktav ve büyük ikili kalın sesini duyuran Si bemol kontrabasklarnettir.

Yukarıda belirttiğimiz çalgıların tümünün çalınışı aynıdır. Bir tanesini iyi çalmayı öğrenen, çok kısa bir alışma evresinden sonra, herhangi bir diğerini çalabilir. Sadece dört tanesi sürekli orkestrada kullanılır.
  •  Mi bemol küçük klarnet
  • Si bemol klarnet
  • La klarnet
  • Si bemol basklarnet

Bu dört çalgının dördü birden her yapıtta kullanılmaz. Besteciler genellikle iki Si bemol klarnet kullanırlar. Üçlü orkestra kuruluşu ise, bunlara bir de bas klarnet eklenmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi