Müzik ve Matematik Arasındaki İlişki


İnsanın beden yapısı, işleyişi, güneş, ay, gezegenler belli bir ritim içinde devinmektedirler. Platon ve Aristotales başta olmak üzere tarih boyunca birçok filozof, müzik ve matematiği ilişkisini vurgulamıştır.
Müziğin maddeden arınan ve doğrudan insan ruhu ile birleşen en yüce sanat olduğunu savunmuşlardır. MÖ 3000 yıllarından itibaren Mısır’da ve Mezopotamya’da karşılaşılan matematik ise sayı, küme, nokta gibi soyut varlıkları ve bunların ilişkilerini inceleyen bir bilim dalı olarak tarif edilmektedir.
Müzik sanatın bir elemanı iken, matematik bilimin bir elemanıdır. Müzik güzel olanla ilgilenir, matematik ise doğru olanla. Bu şekilde bakıldığında birbirinden bağımsız gibi görünen müzik ve matematik aslında tarihte var olduklarından bu yana paralel olarak gelişmiştir.
Müzik ile matematiğin birbiri ile uyumunun en önemli örneklerinden biri de armonidir. Armoni farklı seslerin aynı andaki matematiksel uyumunun birlikteliği ile ortaya çıkmıştır.

Müziksel Eğitimin Matematiksel Öğrenime Katkısı

Müziksel yetenek alınan eğitim, çevrenin etkisi ve kapasitenin sonucu olarak kişinin müziksel yönden sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Bu durumda var olan müzik yeteneğinin gelişimi için alınan eğitimin ve müziksel rehberliğin önemi fazlası ile büyüktür.
Aynı zamanda müziksel etkinlikler ile insanların matematik dilini kavraması ve kullanması ile matematiksel düşünme yetenekleri de gelişmektedir. Sayı, zaman, sıralama, hesaplama ve eşleştirme gibi matematiksel kavramlar şarkı ve ritim ile daha kolay öğrenmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi