Akustik Müzik Nedir


Sözlük anlamı ile ses ve yankı bilimidir. Sesin düzgün yankılanmaması ve ses dalgalarının düzensiz yankılanması kulağa güzel bir dinleti sunmamaktadır. Bu nedenle müzik gibi işitme ile ilgili olan sanatsal alanlarda akustiğin önemi çok büyüktür.
Akustik müzik, elektronik teknoloji kullanmaksızın sesi akustik biçimde meydana getiren ve çoğaltan enstrümanlarla yapılan bir müzik çeşididir.
Ses elektronik teknoloji kullanmadan meydana getiriliyor olsa da çoğu müzisyen enstrümandan bağımsız bir şekilde çalışan elektronik amfilerle yükseltmeyi tercih etmektedir. Bu bazen de enstrümanın önüne bir mikrofon koyularak gerçekleştirilir.
Akustik müziğin kökeni 1960’lı yıllardaki toplum müziklerine dayanan, elektronik müzik aletlerinin ve kanal kayıt teknolojisinin ortaya çıkışının ardından çıkmış ve elektronik müziğe alternatif oluşturmuş, sakin ve dingin bir müzik çeşididir.
Akustik müzik türünde eser verirken çoğunlukla akustik gitar, akustik keman, akustik piyano gibi sesi yankı yolu ile çoğaltan müzik aletleri kullanımı tercih edilmiştir.
Akustik müzik yapan müzisyenler, müziği tek seferde çalarak, hücum kayıt şeklinde kaydetmekte, ya da seyirci karşısında canlı olarak müzik yapmaktadırlar.
Çağımızın müzisyenleri arasında, asıl versiyonu elektronik olarak aranje edilerek kaydedilmiş, şarkıların bir de akustik versiyonlarını kaydederek dinleyenlerin beğenisine sunmak popüler bir hal almıştır.
Böylelikle hem elektronik enstrümanların ve kayıt teknolojisinin nimetlerinden faydalanılmış müziklerden hoşlanan dinleyicilerin, aynı zamanda müzikte sakinlik ve dinginlik arayan akustik müzik dinleyicisinin beğenisini kazanmak hedeflenmiştir.
Akustik versiyon ya da unplugged versiyon biçiminde anılan akustik coverların, dinleyici açısından en makbul olanı genellikle enstrümanlardan vokale kadar parçanın yeni soluk getirerek yorumlanmış durumu olmuştur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi