Bağlama Çeşitleri Nelerdir?


Bağlama ya da diğer adı ile saz Türk Toplum Müziğinde kullanılan yaygın enstrümanlardan biridir. Yörelere ve boyutlarına göre kendi içlerinde çeşitleri olan bağlama mızrap ya da parmak ile çalınabilir. Toplam 7 tele sahip olan bağlama değişik teknikler ile çalınmakta ve üretilmektedir.

Divan Sazı

Meydan sazının büyük olmasından dolayı yapılmış olan bu saz meydan sazının daha küçük modelidir. Dokuz tele sahip olan divan sazı dört ses tiz olarak akort edilmektedir.

Meydan Sazı

Meydan adını alan saz her yerde çalınabilmektedir. On iki teli bulunan bu bağlama çeşidi bazı yörelerde 12 telli saz adı ile anılmaktadır. Bağlama ailesinin en büyük sazı sayılan meydan sazının sapında toplamda 32 perde bulunmaktadır.

Bağlama Türleri Nelerdir?

Bağlama ailesinin tüm sazları gövde, göğüs ve sap olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Bölümlerin uzunluklarına göre farklı isimler alan bağlamalar benzer zamanda değişik oyma tekniklerine de sahiptir. Türkiye’de sazın hayli yaygın olması nedeni ile çok geniş bir bağlama ailesi bulunmaktadır. Bağlama ailesini oluşturan başlıca sazlar ise şu şekildedir;
Çöğür: Divan sazı ile neredeyse benzer büyüklükte olan çöğür de 9 ile 6 tel bulunmaktadır. 15 perdeye sahip olan çöğür La, Re ve Sol sesleri ile akort edilmektedir.
Bulgarı: Dört telli olan bulgarı benzer zamanda 2 telli de olabilmektedir. Bezer zamanda 16 perdeye sahip olan bulgarı Güney bölümlerinde ve Kayseri’de görülmektedir. Türkiye’de bağlama yaygın olduğundan dolayı daha çokça değişik özellikte ve teknikte bağlama bulunmaktadır.
Türkiye’de kullanılan diğer bağlama çeşitleri ise şu şekildedir;
·         İki Telli Saz
·         Cura
·         Tambura
·         Bozuk
·         Bağlama
·         Karadüzen
·         Aşık Sazı
·         Irızva

Yaprak Bağlamalar

Diğer adı dilimli sazlar olan bu sazlar 5 mm kalınlığında 30-40 mm genişliğinde ve 550-600 mm uzunluğunda, iyi derecede kurutulmuş masif ağaçlarının parçalarının birbirine yapıştırılması ile teknesi oluşturulan bağlamalara verilen addır. Bu bağlamalar kolay olduğundan daha çok tercih edilmektedir.

Oyma Bağlama

Oyma bağlamalar tekne denen gövde kısmı iyi kurutulmuş tomruk gövdelerinin türlü el aletleri ile oyulmasıyla hazırlanan bağlamalara verilen addır. Oyma bağlamalar kolay olması nedeni ile daha fazla tercih edilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi