Dünyanın En Eski Enstrümanı Neandertal Flütü


2008 yılında Almanya’nın güneyinde Hohle Fels adında bir Taş Çağı mağarasında flüt parçaları bulan arkeologlar, bu flüt parçalarının akbaba ve mamut kemiklerinden yapıldığını söylemişlerdir.
Günümüzden önde yaklaşık 43.000 yıllarına dayanan bu enstrümanlar, gelmiş geçmiş en eski enstrümanlar olarak kabul edilmektedir. Daha önce en eski kabul edilen enstrümanlar ise 35.000 yıl öncesine dayanmaktadır.
Araştırmacılar titizlik ile oyularak yapılan flütlerin özellikle mamut kemiğinden yapılmış olanların zorlu olduğunu düşünmektedirler.
Keşif sırasında bazı araştırmacılar flütlerin, nesli tükenmiş neandertallere karşı, ilk Avrupalı modern insanlara avantaj sağlayan kültürel başarılarından olabileceğini iddia etmektedirler.
Uzun yıllar yeteneksiz olarak görülen Neandertaller de kendi flütlerini yapıyorlarmış. Kuzeybatı Slovenya’da, Divje Babe adında bir neandertal bçlgesinde Arkeolog Ivan Turk tarafından bulunan bu enstrüman, en az 43.000 yıllıktır.
Bize göre flütün üzerinde bulunan dört delik, dört nota ile eşleşmektedir. Arkeologların, Turk’un iddia ettiği gibi enstrümanın Neandertaller tarafından yapılıp yapılmadığını tartışmasına rağmen, bulgular insanın yakın akrabalarının hiçbir müzik izi bırakmadan yok olduklarını yalanlayarak tarih öncesi müziğin kapısını aralamaktadır.
Flütün çıkan seslerini duymak için Slovenya Ulusal Müzesi Küratörü, flütün kilden bir kopyasını yapmıştır. Prehistorik enstrüman diyatonik ölçülerden tam ve yarım tonları çıkarmaktadır.
Ayrıca müzisyen Dimkaroski de bu flütle, Beethoven, Verdi, Ravel, Dvorak ve diğer sanatçıların eserlerinden birkaç parça çalmayı başarabilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi