İş Yerinde Ne Tür Müzik Dinlenmelidir?

Müzik ile sağlam olumlu ruh halinin çalışırken insanların problemlerini daha rahat çözmelerine ve daha yaratıcı düşünmelerine yol açmaktadır. Elbette dinlenen müziğin de yapılan iş üzerinde etkisi vardır.
Örnek verecek olursak ahengi olmayan ve aşırı yüksek tempolu şarkılar yarar sağlamaktan ziyade zarar verebilir. Bu konuda önemli nokta ise dinlenen müziğin seviliyor olmasıdır.
Müzikten olumlu etkiler alabilmek için kişisel bir bağ kurulması gereklidir.
Bunların yanı sıra dinlediğiniz müziğin yapısından sözlerine kadar pek çok faktör üretkenliği etkileyebilir. Karmaşık yapılara sahip şarkılar, birkaç notanın tekrarından oluşan şarkılara kıyasla dikkat dağıtıcı da olmaktadır.
Aynı şekilde sözlü şarkılar da şarkının vermeye çalıştığı mesajı dinlemek isteme arzusundan dolayı işinizden uzaklaşmanıza neden olmaktadır.

Alışkanlıklarınız da Önemli

Normal şartlarda çalışırken müzik dinleme alışkanlığına sahip değilseniz muhtemelen şu anda açtığınız şarkı size çok da yarar sağlamayacaktır. Ancak çoğunlukla çalışırken müzik dinliyorsanız, üretkenlik açısından fayda sağlamak için sevdiğiniz şarkıları dilemeye devam etmelisiniz.
Dinlediğiniz şarkılar üzerindeki kontrolünüz de bu konuda önem taşımaktadır. Müzik karşı masanızda oturan iş arkadaşınız tarafından çalınıyor ise, bu dikkat dağıtıcı durumlara yol açabilir.
Bu gibi durumlarda kulaklıklarınızı takarak favori sanatçılarınızı ve yukarıdaki kriterlere uyan şarkıları dinlemek akıllıca olacaktır.

Peki Araştırmalar Bu Konuda Ne Diyor?

Geçmişte yapılan çalışmalar, yeni bilgi edinme ve öğrenme süreçlerinin sessiz ortamlarda daha rahat gerçekleştiğini göstermektedir.
Müziksiz çalışan yetişkinler okudukları bilgileri akıllarında daha uzun süre tutabilmekte ve daha sonra bunları hatırlamakta zorluk çekmemektedir.
Güncel araştırmalar ise müziğin çalışırken olumlu etkilerinin de olabileceğini söylemektedir. Miami Üniversitesinden Teresa Lesiuk, yapmış olduğu araştırmada insanların yüzde 90'ının sevdikleri şarkıları dinleyerek olumlu deneyimler yaşadıklarını ortaya çıkartmaktadır. Bu şekilde çalışmak pozitif ruh hallerinin oluşmasına neden olmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi