Keman Çeşitleri Nelerdir?


Violin ailesi olarak da bilinen keman ailesi 16. Yüzyılda İtalya’da ortaya çıkmış, yay ile çalınan değişik özellik ve ebatlardaki 4 adet çalgıdan oluşmaktadır.
Keman ailesinin fertleri ise küçükten büyüğe doğru keman, viyola, viyolonsel ve kontrbas olarak sıralanmaktadır.

Viyola

Keman ile benzer bir biçimde çalınan viyola kemandan biraz daha büyüktür. Viyolanın gövde uzunluğu 41-45 cm arasında, uzunluğu ise 66 cm’dir. Daha kalın ve daha yumuşak ses tonuna sahiptir. Tellerinin nota değerleri ise kemandan farklıdır. Viyolaların ses rengi daha çok hüzünlü ve sevdalı şeklinde ifade edilir.

Keman

Keman ailesinin en küçük çalgısıdır. Çene ile omuz arasında sıkıştırılarak, yere paralel olacak şekilde tutulur. Kemanın tutulduğu yerdeki elin dört parmağı tuşe üstünde tellere basarak notaları oluşturur. Diğer elde tutulan yay ise keman tellerine sürtülerek ses çıkmasını sağlar. Keman gövdesinin yanlarında bulunan girintiler, yayın dik pozisyonlardaki hareketini kolaylaştırmaktadır.

Viyolonsel

Çello olarak da bilinen bu enstrüman 1,2 m uzunluğundadır gövdesinin en geniş bölümü 40 cm olan viyolonsel büyük boyutlu olduğundan dolayı oturarak çalınmaktadır. Çalacak kişi dik şekilde oturur, viyolonselin alt kısmında bulunan metal çubuğu yere dayar ve viyolonseli dizlerinin arasında sıkıştırarak tutar.
Viyolonsel tahmini 40-45 derecelik eğim ile notalara basacak elin tarafındaki omuz üzerine yatırılmaktadır. Diğer tarafta bulunan el ise yayı tellere sürterek viyolonseli çalar. Kalın bir ses tonuna sahip olduğundan orkestralarda özellikle sololar için kullanılmaktadır.

Kontrbas

Kontrbasın boyu takribi 1,95 m, eni ise en kalın yerinde 60 cm’dir. Bu boyutlarından dolayı ayakta dikilerek ya da yüksek bir taburede oturularak çalınmaktadır. Kontrbas çalınırken dik tutulmaktadır.
Keman ailesinin en kalın sesli ve en büyük üyesi olan kontrbas, bir el ile tuşe üzerindeki tellere basılarak ve diğer elle de yayı tellere sürterek veya telleri parmak ile çekilerek çalınmaktadır. Özel olarak caz müziğin vazgeçilmezi olan kontrbas, senfonik orkestraların da temel çalgılarındandır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi