Klarnet Eğitimi Nasıl Alınır?


Envai çeşit müzik stiline uyum sağlayan Türk müziğinin özel müzik aletlerinden biri olan klarnet, doğru teknikler ile kolay bir şekilde öğrenilebilir. Bu teknikleri doğru öğrenmenin yolu ise iyi bir eğitmen eşiğinde çalışmaktır.
Öğrenmeye başlarken, ilk olarak klarnet tutma, sonrasında dudak pozisyonları, parmak egzersizleri ve temel nota bilgileri ile birlikte gam, diyez ve müzik çalışmalarına başlanmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda yaklaşık 4 ay içerisinde istenen müzikler çalınabilir.
Klarnet tutuş pozisyonunda; parmaklar gevşek ve hafif büyük olmalıdır. Parmaklar delikler üzerinde çok dik olmalıdır. Vücut gerilmemeli, kollar vücuda fazla yapışmamalı ve rahat olunmalıdır.
Böylelikle diyaframdan kolaylıkla nefes alınabilir. Klarnet üflemede en önemli tekniklerden biri de dudak pozisyonudur. Dudak pozisyonunda farklı şekillerde, ortada, yanda veya hiç dudak katlanmadan klarnet tutularak üflenebilir.
Kendinize en ideal pozisyonu deneme yolu ile seçebilirsiniz. Bu pozisyonu gerçekleştirirken, bekin (ağız) içinde kalan kısmı alt ve üst dudak ile üst dişlerin desteği ile sıkıştırılarak ses oluşumu sağlanmaktadır.
Bekin ağız içindeki kısmı 1,5 cm olmalıdır. Bunlara ek olarak bekin üst bölümüne destek alabilmek için üst dişleri dayamalı ve alt dudak da alt dişlerin üstüne gelecek şekilde bükülmelidir. Bu arada havanın ağızdan çıkmaması için ağız kenarları iyi kapatılmalıdır.
Üfleme esnasında yanaklar şişirilmemeli, beki fazla sıkmadan doğru sesi elde edebilmek için uzun hava üflemesi yapılmalıdır.
Eğitim sırasında bol egzersizlerle parmak hareketleri hızlandırılır. Müzik ve nota bilgileri öğrenilmelidir. Bütün bu çalışmalar için en önemli detay ise sabır göstermektir. Böylelikle klarnet daha kolay öğrenilmiş olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi