Piyanoda Pedalların İşlevleri Nelerdir?


Piyano pedalları zaman içerisinde piyanoya işlevsellik kazandırmıştır. Piyano pedallarının işlevi piyanodan çıkan seslerin sönmesine engel olmak ile birlikte sesin tınlama süresini de uzatmaktadır. Pedal sayesinde piyano ile çaldığınız parçaları daha yoğun ve uzun tınılı, yani daha zengin şekilde çalma imkanına sahip olursunuz.
Bu sebepten dolayı  piyano tarihi boyunca birçok piyanist padallar için “piyanonun ruhu” benzetmesini kullanmıştır. Tabi ki her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi pedal kullanımının da aşırıya kaçması, çaldığınız parçanın zenginleşmesinden çok kulağa rahatsız edici gelmeye başlamasına neden olabilir. Bilmeniz gerekir ki piyanoda pedal kullanımı profesyonellik istemektedir.

Piyanoda İşlevsel Pedal Kaç Tanedir?

Günümüzde işlevsel olarak piyanolarda 3 farklı pedal bulunmaktadır. Bunlar sağ pedal, sol pedal ve orta pedaldır. Çoğunlukla konsol tipi piyanolarda orta pedal bulunmaz. Ancak onun yerine sabit bir susturucu veya egzersiz amacı gören bir pedal bulunmaktadır.

Piyanoda Sağ Pedal İşlevi

Adından da anlaşıldığı gibi piyanoda sağ tarafta bulunmaktadır. Sağ pedalın işlevi bir bakıma piyano tellerinin titreşimini engelleyen susturucu etkisinin olmasıdır. Pedala basıldığı zaman keçeler tellere baskı yapmakta ve piyanodan çıkan ses güçlendirilmektedir. Notada sağ pedal kullanımını gerektiren yerlerde "P", "Ped" işaretlerine yer verilmektedir.

Piyanoda Sol Pedal İşlevi

Piyanoda çekiçler her bir nota için 3 farklı tele vurup ses elde etmektedir. Notalara basılırken sol pedal kullanıldığı zaman bu çekiçler bazı piyano çeşitlerinde 2 tele bazı çeşitlerde ise 1 tele vurarak ses elde edilmektedir.
Bu durumda çıkan ses normalden daha yumuşaktır. Bu nedenden dolayı sol pedal İtalyanca da tek tel anlamını taşıyan “una corda” şeklinde anılmaktadır. Notada ise bu kelimelerin baş harfleri olan U.C. harfleri görüldüğünde sol pedala basılması gerektiği anlaşılmaktadır.
Pedaldan ayağın kaldırılması gereken durumlarda yine İtalyanca da 3 tel anlamına gelen “the corde”nin kısaltılması olan T.C. harflerine yer verilmektedir. Sol pedal sağ pedal ile birlikte kullanılabilir ve en çok cümlenin başında basıldığında en iyi sonuç elde edilmektedir.

Piyanoda Orta Pedal İşlevi

Orta pedal konum olarak sağ ve sol pedalın ortasında bulunmaktadır. Piyanodaki işlevi ise çalınan parçada uzatılması gereken sesleri tutmaktır. Bu yüzden orta pedal ile başlangıçtaki sesler uzatıldığında, ince ses alanındaki notalar rahat bir biçimde çalınma imkanı bulmaktadır. Bu yönüyle orta pedal piyanoda önemli bir işlev görmektedir.
Ayrıca bilinmeli ki piyanoda hangi pedalı kullanırsanız kullanın doğru ve yerinde bir teknik ile kullanmadığınız taktirde faydadan çok zarar sağlayacaktır. Doğru ve yerinde kullanıldığında parçaya zenginlik ve dolgunluk katmaktadır. Piyanoda pedal kullanımını öğrenmek piyano öğreniminin en kritik noktasıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi