Akustik Sese Nasıl Etki Eder?


Konser salonlarının çok sayıda işi doğru bir şekilde yapması gereklidir. Orkestranın en yüksek ses seviyesini, izleyicilere yankısız olarak iletmek bunların başında gelmektedir. Ayrıca, arkada kalan dinleyicilerin net duyabilmesi için, sesin arkalara gittikçe seviyesini arttırmasını sağlaması gerekir.
İzleyicinin konser deneyiminden hoşlandığından emin olmak için, göz önünde bulundurulması gereken üç faktör bulunmaktadır. Bunlar, ses seviyesi, dengeleme ve yankılanmadır.
Ses seviyesi, orkestranın doğrudan sesi ile belirlenmektedir. Ancak duvarlardan ve tavandan gelen yankılar da buna etki edebilir. Konser salonları için, çok fazla yankılanan sese sahip olmamanız önemlidir. Kulaklarınız, duvarlardan ya da tavandan değil, orkestradan ses gelmesini bekler.
Ekolayzırlardan aşina olduğumuz eşitleme, tüm frekansların duyulmasını sağlamaktadır. Farklı salonlar bazı frekansların diğerlerinden daha fazla yüksek çıkmasına neden olur. Amaç, sesi orta noktada dengelemek ve en yüksek notaları biraz bastırarak, tellerin gıcırdamasının duyulmasını önlemektir.
Yankılanma, salonda bir yerlere çarpıp geri dönen sesin sonucudur. Yüzeyler tüm sesleri eşit olarak yansıtmaz, bu konuda çalışma gerçekleşmemiş ise ses bir miktar bozulmaya uğrayabilir.
Konser salonları, sesi dengelemek ve izleyicilere yönlendirmek için farklı şekil ve malzemeler yardımı ile bu faktörleri düzenlemektedir. Düz sert yüzeyler sesi yansıtırken, yumuşak yüzeyler, sesi absorbe eder, pürüzlü yüzeyler ise gelen ses dalgalarını dağıtır.
Duvarları ve tavanı özel olarak tasarlanmış paneller ile astarlayarak, müzik kulaklara ulaşmadan önce ayarlanabilir ve mükemmelleştirilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi