Az Bilinen Müzik Aletleri



Çoğu kişiye enstrüman deyince aklınıza hangileri geliyor diye sorsak, çoğunlukla akla piyano, flüt, keman, davul, gitar ya da kanun, bağlama, saksafon gibi enstrümanlar olacaktır. Tabi ki müzik dünyası sadece bu çalgılardan ibaret değildir. Şimdi dilerseniz az bilinen müzik aletlerine hep birlikte göz atalım.
Pikolo: Yeni flütün bir çeşidi olan pikolo, daha ince seslere çıkabilir, yani normal yan flütten bir oktav daha ince ses çıkarabilmektedir. Orkestraların en ince ses veren çalgısı olarak kullanıldığı gibi efekt çalışmalarında da sıkça tercih edilmektedir.
Obua: Küçük boyuna rağmen çok geniş bir ses aralığına sahip nefesli bir çalgıdır. Tahta silindir gövdesi ve üzerinde tuşları vardır. insan sesine en yakın enstrüman olması, hakkında edindiğimiz en enteresan bilgi doğrusu. Bu nedenle, orkestralarda tüm diğer çalgıların akort edilmesi için referans alınan La notasını obua vermektedir.
Korno: Bir obua çeşidi diyebiliriz. Obuadan daha tiz sesler çıkartmaktadır. Döne döne uzanan ve ağzı geniş bir huni ya da bir çan şeklinde açılan bakır borudur. Çalması çok zordur. Sağlam bir nefes ve iyi konsantrasyon gerektirmektedir. İyi çalınmadığında akla zarar sesler çıkartmak gayet mümkündür.
Fagot: Boru biçimli, perdeli bir nefesli müzik aletidir. Kamıştan imal edilen iki borunun birbirine takılması ve ucuna da kıvrımlı bir ağızlığın eklenmesi ile oluşmaktadır. Dört bağlantı parçası bulunmaktadır. Orkestralardaki en kalın sesleri çıkaran çalgı olmasına rağmen çok yumuşak bir tını vermektedir.
Didgeridoo:  Avustralya yerlileri Aborjinler’in geleneksel çalgısıdır. Fazlası ile uzun bambudan ya da oyulmuş ağaçtan mamul bir borudan ibarettir. Ağız kısmı balmumu ile desteklenmekte ve genellikle çalgının tamamı üzerine güzel desenler resmedilmektedir. Ses çıkartmak iöçin oldukça pratik yapmak şarttır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi