Müzik ve Enstrüman Eğitimi Ne Zaman Başlar



Müziksiz bir hayat düşünme zor. Birçoğumuz daha konuşmayı tam olarak öğrenmeden dans etmeyi, şarkı söylemeyi öğrenmekteyiz. Ya bir şarkının melodisine kulak verip tekrar etmeye ya da bir ritme olabildiğince doğru eşlik etmeye çalışmaktayız.
Yetenekleri aileleri tarafından keşfedilen çocuklar çok şanslıdır,çünkü henüz küçük yaşlarda müzik gruplarına dahil olabiliyor, bir enstrüman çalmayı öğrenebiliyorlar. Çocuklarına iyi bir eğitim ve iyi bir hayat sunmak isteyen aileler erken yaşlarda müzik eğitimlerini tercih etmektedir.
Özellikle piyano, keman gibi sağlam bir temel isteyen enstrümanlar için 3-4 yaşlarından itibaren çocuklar eğitim alabilirler. Peki doğru başlama yaşı kaç olmalıdır, müzik eğitimini hangi aşamada çocuklarımıza sunmalıyız?
Enstrüman eğitimi şüphesiz herkesin hayatında olması gereken bir kavramdır. Çünkü bizlere kattığı kazanımlar çok fazladır. Peki bu eğitim kaç yaşında başlamalı, nasıl ve nerede başlamalı, gibi sorular da aklımızda belirmektedir.
Enstrümana başlama yaşı konusunda çeşitli fikirler olsa da pedagogların tercih ettikleri bir yaş aralığı mevcuttur. Özellikle çocuğun konsantrasyonunu dikkate alarak 4-5 yaş civarında müzik eğitiminin başlayabileceğini belirtmektedirler.
Ayrıca müziğe erken yaşta başlayan çocuklarda el-göz koordinasyonunun ve motor becerilerinin daha çabuk geliştiği de görülmektedir. Müzik ile ilgilenen çocukların iyi bir kalbi olur.
Müzik ile uğraşmak sadece bireyin gelişimi için değil, toplumun gelişimi için de önemlidir. Ailelerin bilinçli olması ve müzikal zamanlar yaratması, çocuğun müzikle iç içe olmasını sağlamaları, gelişimlerine katkıda bulunmaktadır.
Gitar ve keman gibi hem sağ hem de sol el kullanımına erken başlayan ve fiziksel güç isteyen enstrümanlara ise ilkokul eğitimi ile beraber başlanabilir. Flüt ve çello için de 10 yaş ve üstü uygun diyebiliriz. Özellikle çocukların enstrümanlarında yaptıkları egzersizlerden zevk alabileceği ve enstrümanların farkına varabilecekleri yaş aralığı budur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi