Piyano Eğitiminde Teknik Çalışmalar


Her alanda olduğu gibi müzik eğitiminde de temel becerilen kazandırılması ilk hedeflerden olarak belirlenir. Bu eğitim piyano çalmak gibi bilişsel, duyuşsal, teknik ve fiziksel pek çok beceriyi birden gerektiriyorsa o zaman uygulamalı eğitimin önemi daha da artacaktır.
Piyano eğitimi üst düzeyde disiplin ve motivasyon gerektiren zor bir süreçtir. Bu süreç zarfında doğru hedef, program, materyal ve uygulamalarla gerçekleştirilmesi önemlidir. Bu yazımızda sizlere piyano eğitimi ile ilgili yöntem ve materyallerden bahsedeceğiz.
Öğrencilerde teknik becerilerin geliştirilmesi, çocuğun psikolojisi, yaş özelliği ve zeka türü gibi değişkenliklere göre seçilen yaklaşım ve tekniklerle gerçekleştirilmelidir. Bilindiği gibi öğrenme/öğretme etkinliği, amaç ve kazanımların belirlenmesi ile başlar.
Teknik beceriyi geliştirme hedefi, öğrenciyi ona aktarılan bilgilerin ve kazandırılan becerilerin ondan nerede ve ne zaman talep edileceğini düşünmeye sürükler. Bu düşünce çalışma ile ilgili bir hedef oluşturur. Bu hedef ise öğrencinin ders dışında yaptığı çalışmalar ve öğretmen ile beraber yapılan dersler için motivasyon oluşturmaktadır.
Bu süreçten sonra çalışmaların her aşamasına dikkat edilmelidir. piyano sanatı var olduğundan beri öğretim ve piyanistlik mükemmelleşme sürecinde pek çok teknik çalışma yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemler ise kendi içeriklerine göre değişir.
Teknik açıdan yararlı olan ve doğal olarak müzik anlamında önemli sayılan çalışmalarla beraber ince teknik hedefler izleyen çalışmalar da sık sık görülmektedir. Çalışma terimi, sözü analiz etme, düşünme ve öğrenme, prensiplere geçiş anlamlarını taşımaktadır.
Öğrencinin dikkati her zaman ses, çizgi ve ritme yoğunlaşmalıdır. Çalışma sürecinde özellikle düzgün, melodik ve aynı zamanda yeteri kadar çeşitli renkteki sesler seçilmelidir. Örneğin keman, viyolonsel, flit vb. çalgıların ses renkleri kullanılabilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi