Keman Çalmayı Kolaylaştıran Bilgiler


Çoğumuz keman çalmak istiyoruz fakat nereden başlayacağımızı bilmiyoruz. Keman çalmanın püf noktaları arasında en başta istemek geliyor. Eğer yeteri kadar istiyorsanız ve kararlıysanız emin olun iyi bir kemancı olacaksınızdır.
Keman çalmak istiyorum ama öğrenebilir miyim, ya da keman çalmak için gerekli yetenek bende var mı diye düşünmenize gerek yok. Bu düşünceler sizlere sadece vakit kaybettirecek düşüncelerdir. Hangi enstrümanı seçecek olursanız olun seçtiğiniz enstrüman size çalıştığınız kadar karşılık verecektir, yeteneğiniz kadar değil!

Keman Çalmanın Sırrı

Herhangi bir enstrümanı iyi çalmak için kesinlikle doğru bir şekilde ve saatlerce çalışmak gereklidir. Birkaç püf noktaya dikkat edilmeli ve akıllıca çalışılırsa bu yol daha hızlı bir şekilde de alınabilir.
Keman gibi zorlu bir çalgıda tek bir çalışma yöntemi ile başarılı olmak tabiî ki imkansızdır. Ancak söylediğim hususların üzerine sabırlı bir şekilde gidilirse istenilen ses ve ton elde edilmiş olacaktır. Keman bildiğiniz üzere yaylı bir çalgıdır ve yay çalışmak büyük bir önem gerektirir.
Bunu farklı şekillerde de yapabilirsiniz. Şöyle ki, alt yay, üst yay ve bütün yay da farklı tartım kalıpları ve yaya uygulanan baskılar üzerine yay tekniğinizi geliştirmelisiniz. Doğal olarak çıkan seste de bir iyileşme ve ilerleme göreceksinizdir.
Kısacası yay kemanda insanın nefes alması gibidir. Ne kadar çok uzun süre yay çalışırsanız eser çaldığınızda da çıkan seslerden bir o kadar memnun kalacaksınızdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arp Müzik Aleti Özellikleri – Tarihçesi

Çok Sesli Türk Müziği

Def Nedir? Tarihçesi